Fazuľa Adzuki 200g

  • Fazuľa Adzuki 200g

Fazuľa azuki nazývaná kráľovnou fazule pochádza z Číny. Je vhodná na klíčenie, výborná na reguláciu stolice a na jej zjemnenie v prípade zápchy, taktiež pomáha regulovať menštruáciu. Pravidelná konzumácia Azuki je prevenciou proti všetkým ochoreniam obličiek (vrátane onkologických).

Slovo azuki znamená „malú fazuľu“. Azuki pomáha posilňovať obličky. Je tiež vhodná na reguláciu stolice a jej zjemnenie. Obyvatelia Ďalekého východu objavili zvláštny spôsob využitia fazule azuki. Keď niekoho pohrýzol pes, potkan alebo myš, podávali fazuľu azuki ako prostriedok na vylúčenie jedov z tela. Najlepší spôsob prípravy v tomto prípade je pomlieť surovú fazuľu na múku a pridať horúcu vodu. Vzniknutý krém dobre premiešať a konzumovať. Keď sa konzumuje fazuľa azuki uvarená, pomáha o niečo menej, ale je tiež účinná. Ľudia na Ďalekom východe začali jesť fazuľu azuki hneď po pohryzení. Potom pokračovali 4 – 5 dní. Tým vyvážili a neutralizovali akýkoľvek jed, ktorý zviera mohlo eventuálne prenášať. Fazuľa azuki pomáha tiež regulovať menštruáciu. Ak má žena nepravidelný cyklus, bolesti, kŕče a podobné problémy, môže ako liek konzumovať denne malé množstvo fazúľ azuki.

S fazuľou azuki je zviazaná ešte jedna ľudová múdrosť. Ak chce žena oddialiť menštruáciu, mala by konzumovať jednu, dve alebo tri fazule bez žuvania. Hovorilo sa, že jedna fazuľa posunie cyklus o jeden deň. Dve fazule o dva dni, tri o tri dni.

Jedlo z fazúľ azuki, dyne a kombu

Umyte šálku fazúľ azuki a namáčajte ich cez noc alebo počas 4 – 6 hodín. Namočte niekoľko kúskov riasy kombu a nakrájajte ich na kúsky veľké 2,5 cm. Položte kombu na dno hrnca a na ňu dajte fazuľu azuki. Zalejte vodou tak, aby bolo všetko zakryté. Uveďte do varu a varte 40 minút. Potom nakrájajte tvrdú zimnú dyňu, alebo dyňu hokkaido na 5 cm veľké kúsky. Ak nie je dyňa k dispozícii, môžete ju nahradiť karotkou, alebo paštrnákom. Množstvo dyne sa má približne rovnať množstvu fazúľ. Dyňu dajte na kombu a fazuľu azuki. Ľahko posypte morskou soľou. Zakryte a nechajte ešte 25 – 30 minút variť, pokiaľ fazuľa a dyňa nezmäkne. Keď sa odparí voda, nezabudnite ju priliať. Inak by fazuľa nezmäkla. Ku koncu trošku ochuťte sójovou omáčkou alebo morskou soľou. Potom vypnite a nechajte všetko ešte počas niekoľkých minút uležať.
Toto jedlo pomáha regulovať hladinu cukru v krvi najmä u diabetikov a hypoglykemikov. Je tiež dobré pri ochorení ľadvín a na zvýšenie vitality.

Šťava z fazúľ azuki

Varte ju v normálnom hrnci, nie v tlakovom. Použite ½ šálky fazúľ azuki, asi 5 cm riasy kombu a 2 ½ šálky vody. Nesoľte! Uveďte do varu, zmiernite plameň, varte ďalej. Voda sa bude odparovať, preto vždy trochu studenej pridajte. Fazuľu nemiešajte. Mala by byť mäkká asi po hodine varu. Tekutinu zlejte. Vypite 1 šálku, do ktorej môžete prisypať trochu morskej soli. Šťava podporí tvorbu moču a posilní ľadviny. A to ako jediný nápoj. Fazuľu nevyhadzujte. Pridajte k nej ešte trochu vody, morskej soli a znovu varte 5 – 10 minút. Potom ju môžete konzumovať. Fazuľa azuki je výborným liekom pri chorobách obličiek a pre pacientov s diabetom.

Tu si môžete pozrieť články týkajúce sa Kushiho

Nutričné hodnoty v 100g
Energetická hodnota [kJ/kcal] 1303/309
Tuky [g] 1,3
z toho nasýtené mastné kyseliny [g] 0,4
Sacharidy [g] 43,6
z toho cukry [g] 3,2
Vláknina [g] 19,6
Bielkoviny [g] 20,9
Soľ [g] 0,012